Pollenallergi

Akupunktur ved Pollenallergi/Allergisk rhinitt-start forebygging nå!

Våren er snart i anmarsj, og det er pollenet i luften også!

Allergisk rhinitt, eller høysnue, -skyldes en allergisk reaksjon på stoffer som kommer i kontakt med neseslimhinnen. Den allergiske reaksjonen utløser en lokal betennelsesreaksjon som fører til kløe i nesen, nesetetthet, rennende nese og nysing. Tilstanden kan også føre til reaksjoner fra andre organsystemer, spesielt øynene (NHI 2013).

Ved sesongavhengig rhinitt starter sesongen allerede i februar, som regel med or, hassel og etterhvert bjørkepollen.  Om sommeren er det gresset som er den hyppigste årsaken til plagene. Ved helårsallergi er støv eller dyrehår mer vanlige årsaker, og her er i tillegg tobakksrøyk og inneklima viktige faktorer (NHI 2013).

Vi regner med at så mange som 10-25 av 100 personer er plaget med allergi fra nese eller øvre luftveier i perioder eller hele året. Forekomsten av høysnue er fordoblet over de siste 20 årene. Den vanligste behandlingen i dag er symptomlindrende preparater som antihistaminer og kortisonsprayer (NHI 2013).

For mange lindres symptomene med disse medikamentene, men ikke alle føler de får nok hjelp med sine plager. Det er også veldig vanlig å få bihulebetennelse som følge av langvarig tett og/eller rennende nese med mye slim.

Preparatene som brukes for allergi kan også ha ulike bivirkninger som kan være like plagsomme som allergireaksjonen. De vanligste bivirkningene er; tretthet, svimmelhet, søvnplager eller fordøyelsesbesvær (Maciocia 2008).

Akupunktur ved pollenallergi

I Kinesisk medisin jobber man både med å behandle symptomene når de opptrer i sesong, men også for å regulere immunforsvaret utenfor sesong, og slik hindre at man får en like kraftig reaksjon på allergenene når man blir eksponert. Forebyggingen kan gjøres på høsten etter sesong eller vinteren minst 4-6 uker før sesongstart. Akupunktur har vist seg å kunne være en effektiv og trygg behandling for allergiplager noe en nylig publisert studie bekrefter.

Ref:

Maciocia,G(2008).The Practice of Chinese Medicine.2utg.Edinburg: Churchill Livingstone 

Norsk Helseinformatikk (NHI 2013) Høysnue-allergisknesetetthet. URL: http://nhi.no/foreldre-og-barn/barn/sykdommer/hoysnue-allergisk-nesetetthet-3439.html (lest:24.01.13)

Adam et al. (2018) «Impact of acupuncture on antihistamine use in patients suffering seasonal rhinitis: secondary analysis of results from a randomised controlled trial». Acupuncture in Medicine ( 2018):acupmed 2017, Charitè-Universitätsmedizin Berlin.